Субота, 26.09.2020, 21:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Корисні посилання

Міністерство освіти і науки України

Веб-портал професійно технічної освіти

Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МОН України

Головне управління освіти і науки Дніпропетровської ОДА

Дніпропетровська обласна рада

НМЦ ПТО у Дніпропетровській обл 
український центр оцінювання якості освіти
Дніпропетровський регіональний центр оцінювання якості освіти
 

Педагогічна преса Освіта в Українi Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Кухар, кондитер

Загальна характеристика професії:

 

Кухар

Знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти приготоване. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм. у подію. Кухар вміє і знає як працювати на технологічному обладнанні. Без проблем складає меню, робить калькуляцію і складає технологічні картки. Вміє готувати, порціонувати і відпускати продукцію. Основний зміст функціональних обов'язків кухаря залежить від того, який кваліфікаційний розряд йому присвоєно.

Кондитер

Готує за рецептурою різні види тіста, кремів, начинок. Замішує, збиває, розкачує і обробляє тісто, формує з нього потрібні вироби (торт, тістечко, печиво та ін.), випікає їх до готовності. Наповнює тістечка та торти кремом, помадкою, шоколадом, збитими вершками та ін. Перевіряє вагу готових виробів, що допомагає визначити, чи правильно була дотримана рецептура.

Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця:

  • зорова, нюхова й смакова чутливість;
  • наочно-діюче мислення;
  • образна пам'ять;
  • творчі здібності;
  •  естетичний смак;
  • акуратність;
  •  вимогливість;
  • відповідальність.

Вимоги до професійної підготовки:

Повинен знати:

  •  рецептури, технологію виготовлення всіх видів страв та кулінарних виробів;
  • особливості виготовлення національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь; 
  • зміни, що відбуваються з білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, речовинами для фарбування та іншими речовинами, що містяться в - продуктах під час теплової обробки;
  • правила оформлення та подання страв на замовлення, фірмових страв; 
  • правила та прийоми розроблення рецептур і технологій страв й кулінарних виробів, в т.ч. з використанням новітніх технологій;
  • технологію використання нетрадиційної сировини у виробництві продукції ресторанного господарства; 
  • правила складання святкового, банкетного меню; 
  • способи усунення дефектів в готовій продукції; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • технічні вимоги безпеки праці; 
  • правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Медичні протипоказання:

  •  яскраво виражені захворювання органів зору й слуху;
  •  інфекційні захворювання;
  • шкірно-венеричні захворювання;
  • захворювання органів відчуття;
  •  порушення опорно-рухового апарату, центральної нервової системи;
  • порушення вестибулярного апарату;
  • простудні й серцево-судинні захворювання.

Вищі навчальні заклади, де можна продовжити навчання за фахом:

Дніпродзержинський комерційний технікум. Адреса: вул. Коваленко, 10, м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область,51925. Телефон: (05692) 3-73-54; (05692) 3-73-52   E-mail: dkt@dnepro.net; Web-сайт: www.dkt.dnepro.net

Полтавський університет економіки і торгівлі. Адреса: вул. Коваля, 3, м. Полтава, 36014 Web-сайт: http://www.pusku.edu.ua/

Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара,  49010, м. Дніпропетровськ, проспект Гагаріна, тел. ( 056) 374-98-00 ,  приймальна комісія: 8 (0562) 33-58-84 Сайт: www.dnu.dp.ua/

Дніпропетровський факультет Київського національного університету культури і мистецтва : 49000, м.Дніпропетровськ, вул.Карла Лібнехта ,9

Дніпропетровський індустріально-педагогічний технікум. 49017 , м.Дніпропетровськ, вул.Ногінська,51

Технологічний коледж Дніпропетровського державного аграрного університету. 49000, м.Дніпропетровськ, пр.Карла Маркса,76

Наша адреса: Україна, Дніпропетровська обл.,

м. Новомосковськ, вул Леваневського, 27А

Телефони: (05693) 7-32-26, 096-362-47-18

Факс: (05693) 7-90-84

e-mail: ptu48@i.ua